cantigas

Cantigas de Santa Maria
De Cantigas de Santa Maria zijn in de 13e eeuw (tussen 1252-1284) verzameld en deels misschien ook geschreven door koning Alfonso X, de Wijze, koning van Castilië en León (1252-1284), toen het cultureel en politiek centrum van wat nu Spanje en Portugal is. De liederen zijn in het Galicisch dat daar in die tijd de taal van het hof en de cultuur was. In een grote verzameling van liederen voor de Heilige Maria (427 in totaal) met een groot aantal illustraties, onder andere van muziekinstrumenten, zowel Europese als van Joden en Moren. Een mooie uitvoering van een van de Cantigas de Santa Maria op de cd Luz de Mediterrania, door Eduardo Paniagua, Ensemble Tre Fontane, El Arabi Serghini. Deze uitvoering van Cantiga de Santa María 193, ‘Sobelos fondos do mar e nas alturas da terra’ is bijzonder omdat hij Europese en Noord-Afrikaanse, Arabische, stemmen en instrumenten verenigt, zoals ook aan het hof van Alfonso de Wijze gewoon was.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *