troubadours

Troubadoursliederen uit de 12e eeuw
Op de cd Luz de Mediterrania mengt Eduardo Paniagua Europese en Arabische / Noord-Afrikaanse stemmen en instrumenten, zoals dat in het 12e en 13e eeuwse Spanje ook gewoon was. Onder andere in deze klaagzang van Guilhem de Berguedan: Consiros cant e planc e plor. Uitvoerenden: Eduardo Paniagua Ensemble, Ensemble Tre Fontane, El Arabi Serghini. Guillem de Berguedan  (c.1130 tot 1195/6; fl.1138–1192) was graaf van Berguedá in Occitanië (zuid Frankrijk) en een Catalaanse troubadour. Hij was de belangrijkste Catalaanse dichter van de 12e eeuw.

 

Een ander troubadourslied van deze cd: ‘Oi! Altas undas que venetz sus la mar’ van Raimbaut de Vaqueiras. Raimbaut de Vaqueiras (ca. 1180 – 1207) was een Provençaalse troubadour en in zijn latere leven, ridder. Hij verbleef een deel van zijn leven aan de Italiaanse hoven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *