abdullah ibrahim

Abdullah Ibrahim: jazz, improvisatie en Afrika ineenAbdullah Ibrahim en Johhny Dyani. De Zuid-Afrikaanse pianist Abdullah Ibrahim en bassist Johnny Dyani spelen en zingen op een hun eigen heel indringende manier het nummer Namhanje (Today). Van de cd Echoes From Africa (Label: Enja Records). Een traditioneel Zuidafrikaans lied, maar met een sterk eigen gevoel. Beide zijn in de 60’er jaren uit Zuid-Afrika mgevlucht, vanwege de apartheid. Abdullah Ibrahim, ook bekend als Dollar Brand, is één van de bekendste moderne jazzpianisten in de traditie van Duke Ellington en Thelonious Monk. Maar zijn Zuidafrikaanse afkomst blijft een terugkerende inspiratie in zijn muziek. Zijn muziek heeft een breed palet aan klanken: jazz, modern, Afrikaans, improvisatie.

Abdullah Ibrahim / Johnny Dyani – Namhanje (Today) from ChrisOuz on Vimeo.

African Marketplace
Waarschijnlijk het beroemdste nummer van Abdullah Ibrahim is ‘African Marketplace’ of ‘African Marketplace’, een nummer met een swingend, wervelend Africaans ritme. Oorspronkelijk van het album ‘African Marketplace’ uit 1979. Hier in een later uitvoering uit 1988 van Mindif, met opnamen van de soundtrack van de film Chocolat van Claire Denis. Uitvoerenden zijn: Abdullah Ibrahim (piano, fluit), Craig Handy (tenorsax, fluit), Ricky Ford (sopraan- en tenorsax), Benny Powell (trombone), David Williams (bas), Billy Higgins (drums).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *