blue notes

De Blue Notes: geïmproviseerde Zuidafrikaanse jazzDe Blue Notes was in de zestiger jaren de eerste geïntegreerde jazzgroep. In 1964 vluchtte de groep vanwege de apartheid uit Zuid-Afrika op zoek  naar muzikale en politieke vrijheid. De groep kreeg in de jaren in de jazz en geïmproviseerde muziek in Europa, een bijna legendarische naam. Ook om de wijze waarop ze jazzelementen en Zuidafrikaanse townshipmuziek met elkaar verenigden. De leden van de groep waren Dudu Pukwana – sax, Mongezi Feza – trompet, Chris McGregor – piano, Louis Moholo – drums, Johnny Dyani – bass. Bij een herdenkingsconcert voor Mongezi Feza die in 1975 stierf speelden de andere leden van de groep in Londen een spontaan concert dat onder de naam Blue Notes for Mongezi op de plaat kwam. En dat veel indruk maakte. De Blue Notes worden nu beschouwd als één van de grote free jazzbands van hun tijd, van wie de muziek een uniek karakter had door hun integratie van Afrikaanse stijlen als de Kwela in de progressieve jazz-ideeën van hun tijd.

<iframe width=”315″ height=”235″ src=”http://www.youtube.com/embed/bpVd8MUX1Kg” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *