doordringende stemmen

Abbey Lincoln en Linda Sharrock – twee opmerkelijke stemmen
Abbey in ‘Max Roach’s – Freedom Now Suite’ en Linda Sharrock op de cd Black Woman van haar man, gitarist Sonny Sharrock met twee opmerkelijke vocale prestaties. Allebei ook verbonden met maatschappelijke beweging en bewustwording uit de 60er en 70er jaren, met name met die van de zwarte vrijheidsbeweging in de USA. Hier is eerst Abbey Lincoln in het nummer ‘ Triptych: Prayer/Protest/Peace’ van Max Roach. Van het album ‘We Insist! Max Roach’s – Freedom Now Suite’. Abbey wordt hier enkel begeleid door haar toenmalige echtgenoot Max Roach op drums. Een opmerkelijk detail is in beide uitvoeringen sprake is van een echtpaar.

Meer van de ‘Freedom Now Suite’
Abbey Lincoln zingt ‘Drive a Man’ en ‘Tears for Johannesburg”, van de ‘Freedom Now Suite’. Het Max Roach 5-tet in een sterk optreden in Baden Baden, met Abbey Lincoln. Met Eddie Kahn (bas), Clifford Jordan (tenorsax), Coleridge Perkinson (piano). Deel van een tournee in 1964 met het 5-tet met uitvoeringen van de ‘Freedom Now Suite’ in Europa waar Roach en Lincoln in die tijd hun toevlucht hadden genomen. Van dit interessante concert zijn op Youtube meer delen te vinden.

 

Linda Sharrock zingt ‘Black Woman’
Linda Sharrock zingt het nummer Black Woman van de cd Black Woman uit 1969.Uitvoerenden: Sonny Sharrock (guitar) , Linda Sharrock(vocals), Gary Sharrock (bells), Dave Burell(piano), Milford Graves (drums), Norris Jones (bass), geproduceerd door Herbie Mann. Hoor hoe stem en gitaar zich op veel momenten parallel bewegen.

Linda Sharrock zingt ‘Soon’
Linda Sharrock op een latere cd Sonny Sharrock – Monkey-Pockie-Boo 1970 het mede door haarzelf geschreven nummer ‘Soon’. Op het toen bekende Franse label BYG Actuel.  Free jazz avant-garde. Op bas Beb Guerin en op drums Jacques Thollot, opgenomen in Paris in juni 70.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *