charles mingus op zijn bijtendst

Charles Mingus op zijn bijtendst met Fables of Faubus en Meditations on Integration
“Original Faubus Fables” uitgevoerd door Charles Mingus. Van “Charles Mingus presents Charles Mingus” uit 1960.  Geschreven als een direct protest tegen de gouverneur Orval E. Faubusvan Arkansas, die in 1957 de Nationale Garde inzette om negen Africaans-Amerikaanse teenagers de toegang tot de Little Rock Central High School te ontzeggen. De compositie was een jaar eerder al verschenen op het album “Mingus Ah Um”, maar alleen instrumentaal, omdat Columbia de tekst weigerde. Met in de band Eric Dolphy (altsax, fluit, basclarinet), Ted Curson (trompet), Dannie Richmond (drums). Mingus laat horen hoe muziek op zichzelf zijn stem kan laten horen. Het is moeilijk het sardonische karakter van het nummer mis te verstaan. Zeker niet in de uithalen van Dolphy. Dat neemt niet weg dat het nummer met de tekst extra bijtend is.


De Mingus Band speelt Meditations On Integration
Live tijdens een Europese toernee in 1964 in België. Charles Mingus – bas, Eric Dolphy – basclarinet, fluit, Clifford Jordan – tenorsax, Jaki Byard – piano – Dannie Richmond – drums. Van Meditations On Integration zijn verschillende live-opnamen op de plaat te krijgen van concerten uit dezelfde concertenserie. Onder andere Mingus at Antibes (1960), The Great Concert of Charles Mingus, Mingus in Europe, in Amsterdam, in Stockholm, in Oslo (1964).

Meditations On Integration part 2, van hetzelfde concert in 1964 in België

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *