hildegard von bingen

Gezangen van een Duitse mysticaHildegard von Bingen leefde van 1098 tot 1179. Ze was abdes van het benedictijnse klooster Rupersberg in Bingen. Ze geldt als eerste vertegenwoordiger van de Duitse middeleeuwse mystiek en ze was de eerste componiste die bij naam bekend is. Veel van haar composities zijn bewaard gebleven in een manuscript, het Liber Divinorum Operum, in Wiesbaden. Ook in het Belgische Dendermonde ligt een manuscript van haar werk. Haar werk is onder andere opgenomen door Ensemble Sequentia, in een reeks van opnamen met haar hele werk,  en Gothic Voices. De eenstemmige gezangen met hun grote toonsafstanden genieten in onze tijd weer een nieuwe belangstelling. Van het album Voice of the Blood van Sequentia gewijd aan de heilige Ursula en haar metgezellen: O rubor sanguinis, antiphon voor Saint Ursula & haar gezellen, Favus distillans, responsorium voor Saint Ursula & haar gezellen. Opgenomen in 1994.

Van de cd Canticles of Extasy gewijd aan gezangen voor de maagd Maria: O vis aeternitatis. Opgenomen in 1993.

Hildegard von Bingen door de Gothic Voices
De sequentia O Ecclesia voor de heilige Ursula en haar metgezellen. In een interpretatie van de  Gothic Voices, met Emma Kirby onder leiding van Christopher Page, van het album “A feather on the breath of God”. Opgenomen in 1993.


Hildegard von Bingen door Graindelavoix
O Ecclesia door Graindelavoix van de cd Poissance d’amours – Mystiques, moines et menestrels en Brabant au XIIIe s, over mystici, monniken en minstrelen in Brabant in de 13e eeuw. De cd werd in 2008 uitgebracht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *