albaanse polyfonie

Polyfonie van Labs en Thosks uit Albanië
Albanië kent verschillende meerstemmige tradities, in verschillende delen van het land, waaronder de polyfonie van de Labs en Thosks uit het zuiden van het land. De muziek sluit aan op die van het Noordgriekse Epirus. De groep met zeker het mooiste en meest virtuose geluid is Ensemble Tirana dat oorspronkelijk uit Gjirokaster komt. De groep bestaat uit zeven mannelijke zangers en één vrouw, de in Albanië bekende zangeres Irini Qirjako. Met als solisten in het eerste nummer ‘Marrësi’ Irini Qirjako, in het tweede nummer ‘Kthyesi’ Gramoz Gjini.

Het lied Çelo Mezanit
De Kënga van Çelo Mezanit is een  Albaans polyfoon volkslied. Çelo Mezani leefde aan het eind van de 19e eeuw en was een kaçak die tegen de Ottomaanse overheersers vocht. In 1973 zou het op het Volksmuziek van Gjirokaster worden uitgevoerd, maar het werd gecensureerd door het regime van Enver Hoxa. In 1978 stond het opnieuw op het programma en had toen veel succes.

Een volkslied uit het gebied Laberia, in zuid Albania: Kenge Labe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *