keelzang en boventoonzang

Keelzang en boventoonzang uit Tuva en Mongolië
In het gebied van het Altaigebergte op de grens van Siberië en Mongolië hebben de daar wonende volken enkele zeer speciale zangtechnieken ontwikkeld die we aanduiden als keelzang en boventoonzang. Bij de boventoonzang wordt de stem zo gebruikt dat men naast de gewone zangstem ook boventonen gaat horen, als een soort fluittonen. Keelzang bestaat uit een aantal technieken waarbij diep in de keel wordt gezongen, zodat dubbeltonen ontstaan. Het is een ervaring om deze manier van zingen voor het eerst te horen, en eigenlijk gaat dat nooit helemaal over. Ik vind de keelzang en boventoonzang iets hypnotiserends hebben. De zangtechnieken hebben verbanden met het sjamanisme uit deze streken. Het is muziek die wortelt in een met de nature verbonden spiritualiteit en inspiratie. En er wordt gezegd dat de Mongolische de manier van zingen van Tibetaanse monnikken heeft beïnvloed. Een groep die internationaal zeer bekend is geworden is Huun Huur Tu, uit Tuva. Met hun ervaring op podia in de hele wereld heeft hun muziek  zich ontwikkeld van traditioneel tot concertmuziek. Het is een groep met krachtige stemmen, hun klank is helder, hun samenzang is sterk, en ze weten met hun traditionele technieken en instrumenten een sfeer te maken die tegelijk uiterst modern is. Als je het mij vraagt. Een opname van een concert in Berkely in 2008.

Een pakkend lied van Huun Huur Tu
Huun Huur Tu heeft in de loop van de jaren met veel verschillende musici samengewerkt. En hun bijdrage geeft vaak verrassende resultaten. En ook op hun eigen platen laten ze horen dat ze meer zijn dan alleen maar een volksmuziekgroep ensemble. Zoals op deze song met de titel ‘Orphans Lament’, van een clip voor de DVD “Been Away for a While. Huun Huur Tu in Tuva” uit juli 2007.

Een voorbeeld van boventoonzang (khoomii) uit Mongolië
Khoomii (keelzang met boventonen) door Tserendavaa, een Mongolische meester van deze manier van zingen. Hij wordt begeleid op een morin khuur. Opname afkomstig uit de archieven van de Mongoolse Radio omroep.

Traditionele keelzang met boventoonzang uit Tuva
Van het album “Tuvinian Musicians, Throat singing from the center of Asia”, de tracks 4 en 6; “Ögbeler” en “Collection of Chöömej Styles”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *