epirus miroloi

Muziek uit het Noordgriekse  Epirus, miroloi en liederen
Epirus heeft een bijzondere eigen muziek, sterk verwant aan die van het zuiden van Albanië. Vaak klagelijk klinkende liederen, soms meerstemmig, met een clarinet als belangrijkste instrument. Het sterks komt dat tot uiting in de miroloi, klaagzangen, meestal instrumentaal, met de clarinet in de hoofdrol, zonder een vast tempo, waarin de tijd stil lijkt gezet. Miroloi worden meestal besloten met een lied dat wel een vast tempo heeft. Dit zijn mooie trage miroloi van Ioanninna, ‘Moiroloi Ioanninon’. Ionaninna is de hoofdstad van Epirus.

Μοιρολοι με γυρίσματα ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ
Petroloukas Chalkias is de bekendste clarinetist uit Epirus. Hier speelt hij miroloi met een dans (wentelingen). Van de cd Miroloi kai gyrismata uit 1993. Met Achilléas Chalkias – viool, Christodoulos Zoùmbas – laouta, Níkos Kontós – defi (een trom).

VLAHIKO KAI ARVANITIKO TRAGOUDI – een lied uit Vlahiko en Arvanitiko
Een oudere opname met clarinet en mooie Epirotische zang. Vlahiko en Arvanitiko zijn berggebieden in het noorden van Epirus, bij de grens met Albanië.

Een uitvoering van de ‘Kenge per Celo Mezanin’
Deze keer een versie van het lied uit Epirus met instrumenten en stemmen. Het lied is een ereblijk aan Çelo Mezani een held van de Çam Albaniërs, die lang door de grieken zijn bevochten.

Delvina me Çamërinë – Δέλβινο και Τσαμουριά
Het bekendste lied over de onderdrukking van de Chameriërs van 1911 tot na de 2e wereldoorlog, is Delvine me Çamërinë. Er zijn veel versies van. Dit is de versie van Petroloukas Chalkias (clarinet) en Leuèris Kranias.

Een recent opgenomen Miroloi voor de Griekse Radio en TV door de bekende Griekse zanger Petro Gaitano. Deze Miroloi is anders dan die uit Epirus, het is een Pontische Miroloi. De clarinet ontbreekt. In plaats daarvan bestaat de begeleiding uit lyra’s, laouta en oud, met een intro op lyra van Michalis Kalionzidis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *