polyfonie pygmeeën

Polyfonie van pygmeeën
De meeste pygmeeënvolken kennen een fascinerende vorm van polyfonie. Naast fascinerende rytmische muziek met instrumenten als mondboog, duimpiano, kleifluit, met geklap in allerlei soorten (zelfs geklap op het water). Hier muziek van de Aka of Ba’aka pygmeeën, een bosvolk uit centraal Afrika. Dit lied genoemd ‘Lied van vreugde’, gezongen na de jacht, gebruikt hindewhu (fluit en stem), polyritmische percussie, handgeklap en yelli (jodel). Een oeroude manier van zingen, die soms heel modern aandoet. Geen muziek voor elk moment van de dag, maar zeer fascinerend. En op zijn best weet je niet wat je hoort.

Yelli en groepszang van de Aka
Hier yelli van  Aka pygmeeën uit Cameroon met ‘yelli’ liederen (jodelen) door de vrouwen en daarna een groepszang met polyritmiek, opname uit 1995.

Hoe fascinerend weinig kan zijn
Een lied van de Aka dat heet Mongombi (een bevolkte plaats, een stad). Van het album Aka Pygmy Music, Musiques et Musiciens du Monde. Opnamen uit de Centraal Afrikaanse Republiek uit 1994.

Vijf Aka vrouwen met een yelli (jodel)

Aka zang met begeleiding van een mondboog

Een slaaplied van Aka pygmeeën
Een vrouw zingt een slaaplied voor haar kinderen, haar manier van zingen is op zichzelf al polyfoon (Congo-Brazzaville). Een video van Sorel ETA.

Een vader zingt een slaaplied
Een opname van een slaapliedje van Aka pygmeeën. Een vader zingt een slaaplied voor het kind op zijn arm. Anderen vallen in.

Solo van een mannenstem
Een mannenstem zingt, polyritmiek met geklap en een (koe)bel of blik. Een geraffineerd nummer met de naam Mbombokwe (de specht).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *