perzisch azerbeidjaans

Klassieke Perzische muziek en Azerbeidjaanse mugham
De Perzische muziek is een van de meeslependse en fascinerendse soorten muziek die er is. Met een sterk melodisch karakter en grote emotionaliteit. De meesterzanger van de Perzische muziek is Mohammad Reza Shajarian. Eigenlijk is hij altijd goed. Alleen de opnamen verschillen. De Azerbeidjaanse mugham is verwant aan de klassieke Perzische muziek maar minder verfijnd en extraverter. En met een spiritueel karakter.

Meester Shajarian met de groep Raz e Del, (in) Asman-e Eshgh (de eerste van drie video’a op YouTube). Met Dariush Pirniakan – tar, Jamshid Andalibi – ney, Homayoun Shajarian – tonbak.In de makam megah.

Mohammad Reza Shajarian op de cd Masters of Persian Music
Met Hossein Alizadeh – Tar, Kayhan Kalhor – Kamancheh, Homayoun Shajarian – Tombak. Ze spelen het nummer Saz va Avaz (makam: nahoft). De cd verschenen in 2002.

Van de cd Dastan uit 1987
Met Parviz Meshkatian – santoor en componist en het Aref Ensemble, met Dariush Pirniakin op tar, in makam Chahaar-Gah.

Shahram Nazeri en het Dastan Ensemble
Shahram Nazeri is een Perzische zanger van Koerdische afkomst. Hij treedt hier op met het Dastan Ensemble, bestaand uit Hamid Motebassem – tar, setar, Pejman Hadadi – tombak, daf, Hossein Behroozj-nia – barbat, tar, radif, Kayhan Kalhor – kamanche. Opname bij Tv Rangarang in Berlin Berlijn in 1999.

Alim Quasimov zingt de Azerbeidjaanse Mugham
Een voorbeeld van de Azerbeidjaanse Mugham, met zijn sterk spirituele karakter, is dit Shirvan Shikestesi.

Een aparte uitvoering van Sarı Gelin – yellow bride
Sarı Gelin is een Azerbeidjaans of Armeens lied (er wordt hevig over gevochten) dat ook in Turkije zeer bekend is. Dit is een speciale uitvoering voor het Zwitserse Mezzo Tv uit 1999, met zijn dochter Fergana, met wie hij tegenwoordig vast optreedt, en keelzang van de Tuvaanse Sainkho Namtchylak en Gherkan Hazar (jr.) en de stemmen van het Hillard Ensemble.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *