woestijnblues mali

Muziek van Ali Farka Toure, Boubacar Traoré en Toumani Diabaté
Muzikanten uit Mali hebben zowel op gitaar als op traditionele instrumenten als de kora en de ngoni een muziekstijl ontwikkeld met een sterk bluesy karakter, die daarom wel woestijnblues wordt genoemd. het zijn muzikanten als Ali Farka Touré, Boubacar Traoré en Toumani Diabaté, het is muziek afkomstig uit de traditie van de griots, zangers / verhalenvertellers uit West-Africa. Hun muziek speelde een grote rol bij de onafhankelijkheid van Mali en de ontwikkeling van een nationale identiteit. De laatste jaren wordt de naam ook gebruikt voor Toeareg-groepen bij wie met name de gitaar populair is. Een van de grondleggers van een eigen sterke bluesachtige woestijnblues is Boubacar Traore. Misschien wel het mooist op zijn laatste cd Malhi Denhou (uit 2011) met de bijdrage van de Franse mondharmonicaspeler Vincent Bucher. Boubacar Traore speelt “Mali Denhou” live at the Bell House in Brooklyn, NY.

Ali Farka Touré met Tamala
Een andere meester van de Malinese muziek is gitarist / zanger Ali Farka Touré.

Live op het festival van Segou in Mali
Ali Farka Touré speelt live op het Segou festival in Mali, February 2005. Met Bassekou Kouyate op de ngoni.

De koraspeler Toumani Diabaté
De koraspeler heeft behalve heel intieme opnamen, zowel in een klassieke traditie als eigentijds, ook zijn Toumani Diabeté’s Symmetric Orchestra. Hier met het nummer Tapha Niang, Mandinka muziek van de cd Boulevard de l’Independance.

Een duet van Toumani Diabaté en Ali Farka Touré
Van de gezamenlijke cd Kala Djula uit 2010, de laatste cd van Ali, een fluisterend voortkabbelend Ruby, een lied van de Bobo.

Ali Farka Touré en Boubacar Traoré samen met Diarabi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *