ars nova

Nieuwe muziek in de 14e eeuw
In de 14e eeuw ontstond in Frankrijk en Italië een nieuwe vorm van meerstemmige muziek, die Ars Nova werd genoemd. De oude muziek, voortgekomen uit de polyfonie van de Notre Dame school, werd nu ars antiqua, oude kunst. Namen die met de Ars zijn verbonden zijn die van Guillaume de Machault en Philippe de Vitry in Frankrijk en Francesco Landini, Paolo da Firenze en Matteo da Perugia en anderen in Italië. Een verder ontwikkelde vorm van de Ars Nova is de Ars Subtilior, die met name met het pauselijk hof in Avignon is verbonden. Het ensemble dat deze muziek op zijn aller sprekendst ten gehore weet te brengen is Mala Punica, onder leiding van Pedro Memelsdorf. Fra duri scogli van Paolo da Firenze door mala Punica. Van het aan hem gewijde album “Narcisso Speculando” uit 2002.

A qui Fortune van Matteo di Perugia
Door Mala Punica. Matteo di Perugia was actief tussen 1400 en 1416. Het rondeau komt van het album Hélas Avril uit 1998, met

Johannes Ciconia
Johannes Ciconia was (waarschijnlijk) afkomstig uit Luik. In 1370 is hij in Padua en hij sterft tussen 10 juni en 12 juli 1412. Hij combineert verschillende stijlen in zijn werk maar wordt gerekend tot de ars subtilior. Het motet Petrum Marcello Venetum / O Petre, antistes inclite van de cd Sidus Preclarum. Johannes Ciconia. Complete motets, door Mala Punica, uit

Missa Cantilena: liturgische werken naar ars nova composities
Wereldse composities uit de ars nova en ars subtilior gekleed in een liturgisch jasje. Gloria ‘Fior gentile’ naar een compostie van Zaccara da Teramo. Van de Mala Punica cd Missa Cantilena: travestimenti liturgici in Italia 1380-1410.

Gloria ‘Rosetta’ naar Matteo da Perugia:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *