dhrupad

Indiase klassieke dhrupad-zang
Misschien resoneert er iets in de dhrupad van het gregoriaans uit de katholieke kerk in mijn jeugd. In ieder geval vind ik het elke keer weer een ervaring naar de klassieke dhrupad-zang te luisteren, de oudste zangvorm van de Indiase klassieke muziek. Vooral de oude opnamen van de Dagar Brothers in samenzang, de zogenaamde jugalbandi. Ze ademen met alle beheersing die de dhrupad-zang eist een grote mate van gewoonheid, er wordt gekucht, de keel geschraapt… De oudere Dagar Brothers Moinuddin & Aminuddin Dagar zingen de dhrupad in raga Bhairavi in twee delen. Van het album  ‘The Senior Dagar Brothers’, de beroemde opname die Alain Daniélou in de zestiger jaren voor UNESCO maakte.

Dhrupad in raga Bhairavi, deel A

Dhrupad in raga Bhairavi, deel B

De jongere Dagar Brothers
De Dagar Brothers kennen verschillende generaties sinds de zestiger jaren. Hier een opname van een concert van de jongere Dagar Brothers Nafeesuddin and Aneesuddin Dagar met de Râg Malkauns, tijdens een concert in juni 2005 in Paris. Deel 1 van het concert.

Râg Malkauns juni 2005 in Paris deel 2

Pandit Bhimsen Joshi en Pandit Jasraj
Twee groten van de dhrupad uit deze tijd Pandit Bhimsen Joshi en Pandit Jasraj, van een verschillende gharana of dhrupad-school, zingen in jugalbandi. Dat is iets bijzonders. Ze zingen de Raag Malkauns.

Pandit Jasraj zingt Om namo bhagwate vasudevay
Geen dhrupad. Pandit Jasraj heeft veel gedaan om ook oudere vormen van tempelmuziek meer aandacht te geven. En ook lichtere vormen van Indiase klassieke muziek hebben zijn aandacht. Hier zingt hij de aan Krishna gewijde bhajan Om namo bhagwate vasudevay, deel 1 van een live-opname. In de open lucht voor een groot publiek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *