cante jondo

De cante jondo van de flamenco
Cante jondo betekent diepe stem, de stem uit de diepte. Volgens Federico Garcia Lorca is de cante jondo het wezen van de flamenco. De stem uit de ziel, de stem uit de kern van ons bestaan. Maar de stem van de flamenco is ook een zeer fysieke lichamelijke stem. Een van de mooiste jonge cantaores vind ik Estrella Morente, dochter van Enrique Morente. De flamenco is nog steeds voor een deel een muziekvorm die van generatie op generatie wordt overgegeven. Ze is inmiddels een grote ster aan het worden met grote eigen shows. Estrella Morente, los Habichuela en meer por tangos. Grabado in een cueva (grot) van de Sacromonte van Granada in oktober 2000. Op de gitaar Juan en Pepe Habichuela. Met een deel van de tekst “En lo alto del cerro” van haar eerste cd.

Estrella Morente zingt Soleá
Volgens Garcia Lorca waren de soleá en de sigueriya het hart van de flamenco en de cante jondo. Met Juan Habichuela op gitaar.

Estrela Morente zingt por buleria
Met Isabel la Golondrina, Aurora Carbonell y Solea Morente. En met de Habichuelos. Zoals ze op haar best is in de kring met familie en bekenden. En zoals ze niet op de plaat is te krijgen helaas. Uit dezelfde cueva van de eerste opname.

Manuel Agujetas uit Jerez zingt Soleá
Een oudere flamencozanger die voor mij tot de beste van onze tijd hoort is Manuel Agujetas. Hier zingt hij soleá met op gitaar Manolo Brenes. De hele Agujetasfamilie kent trouwens meerdere uitstekende flamencozangers en zangeressen.

Agujetas Seguiriyas met Manolo Sanlucar, een recente opname

Manuel Agujetas por Martinetes
Een martinete is een onbegeleide vorm van de flamenco, waarschijnlijk een zeer oude vorm. De martinetes worden geassocieerd met de smederij vaak worden ze begeleid met slagen op een aambeeld. Agujetas is een van de specialisten in de martinete. Van het album 24 Quilates.

Manuel Agujetas en Tio Borrico met een dialoog por Martinete

Agujetas de Jerez – Genio y duende de lo jondo
‘Genie en geest van het diepe’ (of van de cante jondo) is ongeveer de vertaling van deze titel van een langere film (1 uur en 4 minuten) over Manuel Agujetas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *