duke ellington

De sound en swing van Duke Ellington
Duke Ellington is een van de grootsten van de jazz, niet in het minst omdat hij met z’n orkest zo’n lange tijd een gezicht aan de jazz heeft gegeven. Als componist, als pianist, als bandleider en omdat hij als geen andere muzikanten om zich heen wist te verzamelen die op het spreekwoordelijke snijvlak van de traditie en het moderne opereerden en die een standaard waren voor musiceren op hun instrument. Spreekwoordelijk is de vraag welke sectie uit zijn orkest je mee zou nemen naar een onbewonnd eiland, de trompetsectie of de trombones. En eigenlijk heeft het de band nooit aan vernieuwers ontbroken. De muziek van ellington is niet uit de jazz weg te denken. Niet uit zijn geschiedenis en niet uit het heden. En de klank van zijn orkest is niet te missen. Een muziek van de verleiding. ‘Sophisticated Lady’ door Duke Ellington and his orchestra in een concert in Copenhagen (1965-1971) met op baritonsax Harry Carney.

Diminuendo in Blue met de solo van Paul Gonsalves
Opname op het Newport Jazz Festival in juli 1956 door Duke Ellington and his Orchestra, met de beroemde 9eindeloos lange) solo van Paul Gonsalves in het midden. Het orkest bestaat uit: Duke Ellington (piano); Cat Anderson, Willie Cook, Ray Nance, Clark Terry (trumpets); Quentin Jackson, Britt Woodman (trombones); John Sanders (valve trombone); Harry Carney (reeds: baritone sax); Paul Gonsalves (reeds: tenor sax); Jimmy Hamilton (reeds: clarinet); Johnny Hodges (reeds: alto sax); Russell Procope (reeds: clarinet, alto sax); Jimmy Woode (bass); Sam Woodyard (drums).

Paul Gonsalves in Chelsea Bridge
Wat moet je kiezen. Alleen al met Gonsalves is er ook nog een gekmakende uitvoering van Perdido. Maar dit is een mooi contrast met het vorige. Een lyrische Gonsalves met het orkest op de achtergrond. Eind vijftiger, begin zestiger jaren.

Money Jungle
Op het trio-album Money Jungle met Charles Mingus en Max Roach uit 1962 laat de Duke horen, dat hij ook nog een bijzonder en modern pianist is: het nummer Money Jungle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *