strange fruit

Billie Holiday zingt Strange Fruit
Strange fruit is een protest tegen lynchpartijen, die vroeger veel voorkwamen in de Verenigde Staten. Het nummer werd in 1938 geschreven door een onderwijzer uit The Bronx, Abel Meeropol, onder het pseudoniem Lewis Allan. Een van de eerste anti-rascistische nummers in de muziek, in het bijzonder in de jazz. Billie nam het nummer op voor Milt Gabler’s platenlabel Commodore Records, nadat Columbia Records het nummer had geweigerd. Het nummer werd een vast onderdeel van haar optredens. Hier is Billie’s Strange Fruit, zoals opgenomen voor de Commodore Recording van 1939.

Een sterke uitvoering uit latere jaren
Van het album Lady Sings The Blues: Billie Holiday Story Vol. 4, opname uit 1956 met Charlie Shavers – trompet, Wynton Kelly – piano, Aaron Bell – bas, Lenny McBrowne – drums, Kenny Burrell – guitar.

Een mooie live uitvoering van “Strange Fruit” door Billie Holiday
Sober begeleid door enkel een piano.

Nog een live versie die niet mag ontbreken

Een stem die gehoord wil worden
In de jaren 70 was er een toename van maatschappelijke betrokkenheid in de muziek. Het ontstaan van de free jazz ging samen met een zich laten horen van muzikanten op maatschappelijk gebied. Dat gebeurde ook met en in hun muziek zelf. Archie Shepp bracht onder andere zijn Attica Blues album uit. Charlie Haden richtte zijn Liberation Music Orchestra op en nam een album op met politiek geïnspireerde muziek; hij verwerkte in zijn muziek onder andere liederen uit de Spaanse burgeroorlog en schreef zijn Song for Che. Maar het nieuwe idioom van de free jazz maakte ook dat een opgebruikt nummer als We shall overcome gespeeld door het Liberation Music Orchestra weer zeggingskracht door de manier waarop de muziek zich liet horen.

Song for Che door Ornette Coleman
Ornette Coleman neemt Song for Che van zijn bassist Charlie Haden op op zijn album Crisis, opgenomen op New York University in New York City in maart 1969. Met Don Cherry – cornet, Indiase fluit, Dewey Redman – tenorsax, clarinet, Charlie Haden – bas, Denardo Coleman – drums.

Broken Shadow, een ander geladen nummer van Crisis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *