belangrijk bij het leren

       Dingen om aan te denken bij het taal leren

 

 • de motivatie – Het helpt een cursist als hij weet waarvoor hij of zij Nederlands wil leren. Het is belangrijk dat je weet wat je wilt en waarom je het wilt.
 • de verantwoordelijkheid – Het is ook belangrijk dat een cursist zelf controle heeft of de les gaat zoals hij of zij dat wil. En of de les geeft wat hij of zij nodig heeft.
  Dat betekent dat de cursist zelf verantwoordelijkheid is voor zijn leren. Zeg het als iets niet goed gaat. Stel vragen. Als je als cursist niet verantwoordelijk bent, is het moeilijk om te leren.
 • betrokkenheid – Een cursist moet betrokken zijn bij de les. Je moet als cursist veel kunnen oefenen. Leren is doen.
  En: zonder betrokkenheid kun je moeilijk iets leren. We leren dingen het makkelijkst als ze aansluiten bij wie we zijn, wat we weten, wat we voelen.
  Leren noemen we ook wel: “Je iets eigen maken.” Je moet wat je leert van jezelf maken.
 • geen stress – Als je stress hebt is leren moeilijk. Kijk (als het kan samen met de docent) wat je kunt doen aan de problemen die het leren moeilijk maken.
  Maar denk ook: situaties zijn (bijna) nooit “het allerbest”. Kijk hoe dingen “zo goed mogelijk” kunnen zijn om te leren.
 • tijd en een beetje geduld – Taal leren kost tijd. Een kind doet er jaren over. Je kunt een taal niet in je hoofd gieten.
 • hulp in de eigen omgeving – Het is moeilijk om een taal te leren als je daar geen ruimte voor hebt in je eigen omgeving: thuis, op je werk ….
  Taal leer je niet alleen op school. Kijk of je plaats en ruimte kunt maken om te leren. Kijk waar je Nederlands kunt oefenen. Waar kun je Nederlands spreken.
  Praat erover met je docent en andere cursisten als het thuis moeilijk is om ruimte te vinden voor het leren.
  Soms helpt een briefje van de docent voor mensen thuis om aandacht te vragen voor wat belangrijk is.
 • veiligheid en een goede sfeer in de les – Een cursist moet in de les veel dingen doen die je nog niet goed kunt. Dat gaat niet goed als je je niet veilig voelt. Een goede sfeer helpt om te leren. Leren is een sociaal proces.
 • de leerstof – De leerstof moet niet te makkelijk en niet te moeilijk zijn. Anders leer je niks. Of je kunt het niet begrijpen.
 • begrijpen – Je moet als cursist begrijpen wat je doet! Als je het niet begrijpt dan moet je het …. vragen, natuurlijk! Dat weet iedereen.

Denk eraan als cursist: het leren is jouw werk. Jij bent de baas over je leren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.