links

Handige websites om te oefenen:
www.taalklas.nl      Oefenen vanaf beginniveau, veel woorden voor dagelijks gebruik. (niveau A1)
www.leesenschrijf.nl      Oefenen met lezen en schrijven, gericht op de dagelijkse praktijk, voor cursisten met een beginniveau. (niveau A1 en A2)
nt2taalmenu.nl      Oefeningen op verschillende taalniveaus: lezen, luisteren, schrijven, woorden, grammatica. Ook om te oefenen voor het inburgeringsexamen.
http://www.jekanmewat.nl/     Onlinemethode om taal te leren voor beginners, online met 15 boekjes die je kunt downloaden. (niveau A1 en A2)
www.stationnederlands.nl/publicaties/stationnederlands/    Onlinemethode om de taal te leren voor beginners, met woorden leren en grammatica. Met 10 opstartlessen en 6 beginnerslessen. Om te oefenen moet je inloggen met naam en geboortedatum. (Ontwikkeld door DWI-Amsterdam en ITTA.)
http://diglin.eu/dutch-examples/    Oefenen op woordniveau, met woorden en klanken: woorden horen, woorden slepen, letters en klankstukken slepen, woorden luisteren en typen. (Voor sommige onderdelen moet je inloggen.)
http://www.2bdutch.nl//      Nederlands leren met videofilmpjes. Je kunt bij de filmpjes in het Nederlands ondertiteling in verschillende andere talen kiezen.
www.taalthuis.com       Engelse website om Nederlands te leren. Met lessen voor beginners en gevorderden.
Woorden leren:
http://www.nt2.nl/methode/13/Nieuwslezer     Woorden leren op je eigen niveau door het lezen van nieuwsberichten. Als je je inschrijft doe je een toets om te kijken wat je niveau is. je krijgt nieuwsteksten op je eigen niveau, niet meer dan 24 uur oud. Je krijgt daarbij ook oefeningen. Hier kun je je ook inschrijven.
http://www.wrts.nl/       Site om woorden te oefenen, je kunt er je eigen woordenlijsten aanmaken om te oefenen. Je maakt een eigen (gratis) account. De woordenlijsten blijven op de site staan.
Vergelijkbare sites:   http://www.teach.nl/  (lastig voor Mac)   en     http://www.woordjesleren.nl/
Klok kijken:
www.kedg.nl/mont/klok.html     Om te oefenen met klok kijken. (Gemaakt voor het lager onderwijs, maar goed om de tijd mee te oefenen. Ook een digitale klok.)
Grammatica o.a.
http://www.coutinho.nl/subsites/startblokken/startblokken-oefeningen/     Oefeningen bij de methode In de Startblokken van uitgeverij Coutinho – naar taalniveau A2. Grammaticaoefeningen en voorzetsels (preposities).
http://www.coutinho.nl/nia/getfr.htm?/nia/oefeningen.htm      Oefeningen bij de methode Nederlands in Actie van uitgeverij Coutinho.
Grammaticaoefeningen en voorzetsels (preposities). Naar B1.
http://www.dutchgrammar.com/      Nederlands leren online, Engelstalig. Met: Nederlandse grammatica, luisterteksten (audio) en grammatica forum. Veel informatie!
Filmpjes over verschillende grammatica onderwerpen op YouTube zijn er van Voorwaartz: https://www.youtube.com/user/Voorwaartz. Ze zijn er in het Nederlands en in het Engels.
Uitspraak
https://www.youtube.com/watch?v=I3cmrA7jM4E        Een YouTube-filmpje over de  uitspraak van de Nederlandse klinkers (vocalen), in het Engels. Eigenlijk het enige goede over dit onderwerp dat ik heb kunnen vinden. Meer filmpjes over uitspraak van het Nederlands van dezelfde maker kun je vinden via dutchforn00bs.
Algemeen
http://nt2.kennisnet.nl/oefenen/nederlands      Een website met verschillende soorten oefeningen voor beginners, half-gevorderden en gevorderden. (Speciaal: http://www.kennisnet.nl/sectoren/mbo/nt2/oefenen/nederlands/)
http://www.jufmelis.nl/      Een website om te oefenen met allerlei oefeningen op het gebied van grammatica en woordenschat. Niet speciaal voor NT2-leerders.
http://home.kpn.nl/leend748/hsl1.html      Een oefensite van het Vakcollege Amersfoort met oefeningen op het gebied van de grammatica. Niet speciaal voor NT2-leerders.
http://nt2.startkabel.nl/      Een pagina met nog meer links naar websites die handig kunnen zijn bij het leren van Nederlands.
http://educatie.kennisnet.nl/internetwijzernt     
Een website met links naar webpagina’s met oefeningen op het gebied van de Nederlandse taal, onder andere op NT2-gebied.
Filmpjes:
Op YouTube zijn verschillende filmpjes te vinden van nogal verschillende kwaliteit, zowel op het gebied van Nederlandse klanken en uitspraak als grammatica. Aan te raden is te zoeken zowel in het Nederlands als in het Engels en andere talen.
Aardige filmpjes over allerlei onderwerpen (uitspraak, grammatica, maar ook andere – in het Engels) zijn die van dutchforn00bs.
Filmpjes over verschillende grammatica onderwerpen zoals inversie het bijvoeglijk naamwoord (adjectief) in het Nederlands en in het Engels zijn die van Voorwaartz: https://www.youtube.com/user/Voorwaartz.

Test voor hoger opgeleiden (B1-B2):
http://portal.ou.nl/web/leren/test-nederlands-op-academisch-niveau      Een test om te kijken of je Nederlands goed genoeg is voor een studie op hoger of academisch niveau.

Handige sites niet over taal, maar met informatie en uitleg over allerlei dingen:
http://www.steffie.nl/zo%20werkt%20het/   Steffie is een heel handige site die uitleg geeft met animaties over allerlei onderwerpen zoals internet, e-mail, surfen op internet, bankpas, ov-chipkaart maar ook over gezondheid en het ziekenhuis. Erg handig als je wilt oefenen met de computer.
http://oefenen.nl/programma/soort/internet   Oefenen op basisniveau hoe je met de computer kunt werken van ETV.

Handige websites voor de inburgering:
www.inburgeren.nl/    Officiële website over inburgering. Vooral voor informatie, folders en formulieren.
http://www.inburgeren.nl/nw/inburgeraar/inburgeren/inburgeren.asp    Informatie over inburgering, de huidige regeling vanaf 1 januari 2015. Vooral voor informatie, folders en formulieren.
http://virtueletraining.com/examens/inburgeringsexamen-2/       Site met informatie en links naar voorbeelden en oefenmateriaal voor het nieuwe inburgeringsexamen.
http://www.inburgeren.eigenstart.nl/      Met nog veel materiaal voor het oude inburgeringsexamen. Maar ook met informatie over het nieuwe inburgeringsexamen: zoals links naar oefenexamens en toetsen en ook materiaal bij het nieuwe examenonderdeel Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA), zoals voorbeelden van resultaatkaarten!!!
en ook: http://inburgering.eigenstart.nl/      Ook veel materiaal voor het oude examen maar ook materiaal voor Kennis van de Nederlandse maatschappij (KNM – vroeger KNS).
nt2taalmenu.nl      Oefeningen op verschillende taalniveaus: lezen, luisteren, schrijven, woorden, grammatica. Ook om te oefenen voor het inburgeringsexamen.

Oefenen voor Kennis van de Maatschappij:
http://www.inburgeren.nl/nw/inburgeraar/klantenservice/oefenen_met_examens/voorbeeldexamen_kennis_nederlandse_samenleving.asp      Hier vind je een voorbeeldexamen van het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij om te oefenen. Je kunt het examen hier downloaden.
Hier zijn nog wat internetsites waar je kunt oefenen:
http://www.coutinho.nl/welkom/   Oefenopgaven bij Welkom in Nederland van uitgeverij Coutinho. Kies: oefenen uit het menu links.
http://vo.malmbergmethodes.nl/index.aspx?ChapterID=9859  Een goede site om online te oefenen op de website van EHBN (Eerste Hulp Bij Nederland) van uitgeverij Malmberg met 9 thema’s en een oefenexamen.
http://www.kennisvan.nl/leerwandeling/inburgering1/Oefeningen%20kns.htm  Nog een site om KNS te oefenen: kennisvan.nl.(Voorheen: ABC-wandeling.)  Je oefent 6 verschillende thema’s.
http://www.komverder.nl      Oefenexamen Kom Verder, van uitgeverij Boom. Met een link naar gratis proefexamen KNS op http://www.knsexamen.nl/.
Een oefentoets KNS vindt je ook op http://toetskns.nl/  (Toets van Ad Appel Taaltrainingen).
http://www.coutinho.nl/?id=bagage-kns      Toetsen bij de methode Bagage van uitgeverij Coutinho. Kies: toetsen uit menu links. (De site is alleen nog maar toegankelijk na het aanmaken van een account.)
http://vorige.nrc.nl/binnenland/article1662124.ece/100_examenvraqen    100 vragen voor het KNS-examen van het dagblad NRC.
http://www.teleac.nl/nationaleinburgeringtest/score.html#      Inburgeringstoets van TELEAC.  (Een soort KNS-toets niet direct gericht op het inburgeringsexamen.)
http://www.inburgeren.nl/inburgeraar/Oefenvragen/Oefenvragen_inburgering.asp      2 Oefenvragen over Kennis van de Nederlandse Samenleving op de officiële site over inburgering (met filmpjes).
http://www.bureaufrontlijn.nl/win/wegwijs_in_nederland.swf      Een filmpje over Wegwijs in Nederland: wat is belangrijk in Nederland?
Om te oefenen voor het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij vind je links op de site: http://virtueletraining.com/examens/inburgeringsexamen-2/       met informatie en links naar voorbeelden en oefenmateriaal voor het nieuwe inburgeringsexamen. Kijk bij het oefenmateriaal voor Kennis van de Nederlandse Maatschappij.

Oefenen voor het nieuwe examenonderdeel Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA)
Om te oefenen voor het examenonderdeel Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) kun je materiaal vinden op de site http://www.inburgeren.eigenstart.nl/. Je kunt hier onder andere voorbeelden van resultaatkaarten vinden.
Meer over het Portfolio Arbeidsmarktoriëntatie kun je vinden op http://lingua-incognita.nl/portfolio-arbeidsmarktorientatie/. Je kunt hier het Portfolio vinden en ook toelichting bij het portfolio. Een werkboek hierbij  moet er ook komen.
De website http://virtueletraining.com/examens/inburgeringsexamen-2/ heeft op dit moment nog maar één resultaatkaart als voorbeeld. Maar het is de bedoeling dat er meer materiaal komt.

Oefenexamens / voorbeeldexamens voor het inburgeringsexamen:
http://www.inburgeren.nl/nw/inburgeraar/examen/oefenen_met_examens/oefenen_met_examens.asp
Oefenexamens KNS, lezen, luisteren, schrijven en spreekvaardigheid. Je kunt het examens hier downloaden of doen.
Voor het examen KNS:
http://www.inburgeren.nl/nw/inburgeraar/examen/oefenen_met_examens/voorbeeldexamen_kennis_nederlandse_samenleving.asp  – Speciaal om te oefenen met het examen Kennis van de Nederlandse Samenleving. Je kunt het examen hier downloaden.
Voor de oefenexamens Lezen, Luisteren, Schrijven en Spreken: http://www.inburgeren.nl/nw/inburgeraar/examen/oefenen_met_examens/voorbeeldexamens_lees_luister_en_schrijfvaardigheid.asp
Pagina om naar het oefenexamen Spreekvaardigheid te gaan: http://www.inburgeren.nl/nw/inburgeraar/examen/oefenen_met_examens/Voorbeeld_examenonderdeel_Spreekvaardigheid.asp
Voor de verschillende oefenexamens apart kun je naar volgende pagina’s gaan:
De pagina om het oefenexamen Schrijven te doen is: http://www.oefenexamensduo.nl/portal/appmodules/examen/login.ctrl?organisatieid=1&productdefinitieid=14&index=0&examennummer=
De pagina om het oefenexamen Luisteren te doen is: http://www.oefenexamensduo.nl/portal/appmodules/examen/login.ctrl?organisatieid=1&productdefinitieid=13&index=0&examennummer=
De pagina om het oefenexamen Lezen te doen is: http://www.oefenexamensduo.nl/portal/appmodules/examen/login.ctrl?organisatieid=1&productdefinitieid=12&index=0&examennummer=
De pagina om het oefenexamen Spreken te doen is http://www.oefenexamensduo.nl/portal/appmodules/examen/login.ctrl?organisatieid=1&productdefinitieid=17&index=0&examennummer=
Dezelfde oefenexamens kun je ook via deze webpagina vinden: http://www.inburgeren.eigenstart.nl/      Je moet even zoeken (de links staan rechts op de pagina.)

Meer oefenexamens en oefenmateriaal voor het inburgeringsexamen
Meer oefenexamens en oefentoetsen voor Lezen, Schrijven en Spreken kun je vinden op http://virtueletraining.com/examens/inburgeringsexamen-2/.
Ook kun je oefenexamen voor oefentoetsen voor Lezen, Schrijven en Spreken op http://adappel.nl/lesmateriaal/. Let op dat je het oefenmateriaal op niveau A2 moet hebben. (Er staat ook oefenmateriaal op niveau A1. Dat is makkelijker en dat kun je misschien gebruiken als je begint met het oefenen.)
Extra oefeningen voor Luisteren en meer materiaal om te oefenen voor lezen, schrijven en spreken kun je vinden op dezelfde sites http://virtueletraining.com/examens/inburgeringsexamen-2/ en http://adappel.nl/lesmateriaal/.
Voor het nieuwe examen Spreken kun je ook drie filmpjes van oefenexamens van Ad Appel vinden op YouTube.
Ze staan op de volgende webpagina’s:
–  oefenexamen 1 –  https://www.youtube.com/watch?v=DSe7IeBWofA,
–  oefenexamen 2 – https://www.youtube.com/watch?v=Fb3El9da_UM
– 
en oefenexamen 3 –  https://www.youtube.com/watch?v=K81GKUNlL4w&feature=share&app=desktop.
Meer extra materiaal om te oefenen voor Luisteren en Spreken kun je vinden op http://lingua-incognita.nl/luisterfragmenten/.
Voor Luisteren vind je hier filmpjes en een werkboek met vragen (in een menu rechtsboven).
Voor Spreken is er ook een werkboek met oefenmateriaal in het menu rechtsboven.
(Het materiaal is een beetje lastig om door cursisten alleen te laten gebruiken, denk ik.)
Meer extra materiaal om te oefenen voor Lezen en Schrijven kun je vinden op http://lingua-incognita.nl/lesmateriaal/, met oefenmateriaal en een aantal oefentoetsen.
Op de site http://www.geletterdheidbegrijpendlezen.nl/ vind je een toets om te kijken hoe goed je kunt lezen.

Handige website voor het Staatsexamen NT2:
https://www.hetcvte.nl/item/staatsexamens_nederlands_als      Voor informatie over het Staatsexamen NT2 I en II.
https://www.staatsexamensnt2.nl/item/voorbeeldexamens_en  of   https://www.hetcvte.nl/item/voorbeeldexamens_en   Speciaal voor voorbeeldexamens voor het Staatsexamen NT2 I en II om te oefenen. Ook voor tips voor de onderdelen van het Staatsexamen NT2. Kies voor de oefenexamens uit het menu aan de linkerkant: Kies voor oefenexamens uit het menu aan de linkerkantVoorbeeldexamens.
Onder op de pagina staan Tips en oefeningen bij de voorbeeldexamens.
Tests
Wilt u weten of het Staatsexamen Nederlands als tweede taal geschikt is voor u? Op deze website kunt u een test doen.
Om te kijken of uw Nederlands goed genoeg is voor een studie op hoger of academisch niveau vindt u een test op http://portal.ou.nl/web/leren/test-nederlands-op-academisch-niveau.

Schooltaal en vaktaal
Hier zijn enkele voorbeelden van oefenprogramma’s met schooltaalwoorden en vaktaalwoorden:
http://www.woordenweb.nl/algemeen.php/login     Oefenen met schooltaalwoorden, online-methode – je moet je inschrijven.
http://www.multicultureelopleiden.nl/wp-content/uploads/2012/03/handleiding_basislijst_schooltaalwoorden_vmbo.pdf        Handleiding basislijst schooltaalwoorden vmbo, speciaal voor anderstaligen. Met woordenlijst.
http://peter.classy.be      Oefenen met vaktaalwoorden voor de bakkerij, keuken, winkelhulp, schilderen en logistiek assistent.
http://www.bouwservicevandemoosdijk.nl/bouwwoordenboek.html      Met een (beperkte) woordenlijst met vaktaal voor de bouw, uit het bouw-woordenboek.
www.netadvies.nl/advies/woorden.html      Een woordenlijst met vaktermen op het gebied van internet, voor het kleinbedrijf en de ict.

Taalondersteuning en taalhulp
Bij het leren van taal bieden vrijwilligersorganisaties in het land ondersteuning in de vorm van hulp bij het oefenen van spreken en hulp bij het schrijven.
http://www.gilde-nederland.nl/projecten.htm
http://www.hetbegintmettaal.nl/      Het Gilde-Nederland is een landelijke organisatie voor vrijwilligerswerk die taalondersteuning bood in het Gilde Samenspraak, inmiddels opgegaan in Het begint met taal, die landelijk taalondersteuning biedt.
Via de zoekwoorden taalcoaches en samenspraak zijn in verschillende plaatsen in Nederland organisaties te vinden voor taalcoaches.
http://www.taalcoachwijzer.nl/       Voor het zoeken van een taalcoach in Amsterdam, of om jezelf als vrijwillige taalcoach aan te melden.
http://www2.taalcoachwijzer.nl/taalcoachwijzer/pags/page.php?category=vi_waar&categorysub=resultaat&all=1      Overzicht van vrijwilligersorganisaties met taalcoaches in Amsterdam. Site van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam.
http://kansennet.nl/    is een vrijwilligersorganisatie in Amsterdam voortgekomen uit het Gilde, die ondersteuning geeft bij het spreken van de taal aan wie dat moeilijk vinden maar al wel een basisbeheersing van de taal hebben.
Ook is er nog het Gilde Amsterdam Taalbegeleiding: http://www.gildeamsterdam.nl/taalbegeleiding/nederlands-spreken     Voor begeleiding bij het spreken van het Nederlands.
De taalcoaches bieden vooral ondersteuning in de vorm van conversatie. Een begeleider of taalcoach wordt gekoppeld aan iemand die de taal beter wil leren spreken. Voorwaarde is dat iemand al wel voldoende Nederlands moet spreken.

Ondersteuning bij schrijven voor hoger opgeleiden:  http://www.taalmeesterschap.org/     Taalmeesterschap is een organisatie van vrijwilligers in Amsterdam die ook ondersteuning aan mensen van niet-Nederlandse afkomst geeft bij het schrijven. De organisatie richt zich met name op studenten en werkende op een hoger beroepsonderwijs-niveau die praktische problemen hebben met het schrijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *